Тази сутрин, Турция осъмна с изявленията на президента Ердоган на първите страници на всички водещи вестници.

Вчера, на срещата на върха на НАТО в Мадрид, Реджеп Ердоган подробно дискутира усилията на Швеция и Финландия да се присъединят към НАТО, както и борбата срещу тероризма, закупуването на изтребители Ф-16 от САЩ и украинската криза.

Медиите цитират държавния глава, който заяви, че подписването на меморандума с Швеция и Финландия относно тяхното искане за присъединяване към НАТО е "дипломатическа победа" за Турция. Важно допълнение към това изказване са и думите му, че ако не бъдат изпълнени обещанията на двете страни, в турския парламент няма да бъде изпратен за ратификация протоколът за присъединяването им към НАТО. Президентът също така съобщи, че Швеция е обещала да предаде на Турция 73-ма терористи. 

Ердоган е непоклатим в позицията си: Отказва да отстъпи по въпроса с членството на Швеция в НАТО

"Не сме казали последната си дума. Ако не ни предадете 73-мата терористи, забравете за НАТО" ("Хюриет"), "Ако не изпълнят обещанията си, ще възпрепятстваме приема им в НАТО" ("Сабах"), "Забравете за НАТО, ако не спазите обещанията си" ("Тюркийе"), "Изпълнете най-накрая обещанията си" ("Миллиет"), "Няма място за залъгване" ("Тюркгюн"). Това са някои от заглавията по темата на вестниците, поместени на първите им страници.

На 28 юни Турция одобри стартирането на процеса по присъединяване на двете скандинавски страни към НАТО след среща на Ердоган с лидерите им в Мадрид, която бе организирана непосредствено преди срещата на върха на лидерите на страните от НАТО.

Ердоган е непреклонен в исканията си Швеция и Финландия да спазят всичките обещания, които са дали (включително за промяна на законодателството, свързано с тероризма, и предаването на 73-ма терористи). Ако това не се случи, двете страни ще трябва да забравят за НАТО. Ердоган отправи предупреждение към тях и припомни, че Република Северна Македония е чакала 20 години, за да стане член на алианса, пише "Хюриет". 

ИЗВЪНРЕДНО: Йенс Столтенберг обяви историческо решение за НАТО, Алиансът се разраства

Той добави, че въпреки че в Мадрид бе подписан тристранен меморандум, двете страни не бива в никакъв случай да залъгват Анкара, посочва се в изданието.

"Най-важно е да спазят обещанията си. Ще следим стъпките, които предприемат", каза още Ердоган, цитиран от проправителствения в. "Тюркийе".