Украйна обвърза участието си в срещата на върха през ноември на страните от Г-20 със ситуацията на бойното поле към дадения момент, както и с това дали и Русия ще участва, предаде ДПА.

"Нашето участие ще зависи от това дали и Русия ще бъде там", каза украинският президент Володимир Зеленски според агенция Интерфакс-Украйна.

Индонезийският президент Джоко Видодо, домакинът на срещата на върха, покани Зеленски при посещението си в Киев миналата седмица и това беше неговият опит да бъде посредник между Русия и Украйна.

Украйна призна тежко поражение във военния конфликт с Русия, Зеленски даде обещание

"Казах на индонезийския президент, че сме благодарни за поканата, но имаме ситуация в сферата на сигурността", каза Зеленски и добави, че се съмнява, че доста държави няма да участват в срещата, ако Русия възнамерява да присъства на нея.

"Ако руските сили извършат още зверства срещу украински граждани, като екзекуциите в предградието на Киев Буча, Москва я очаква "пълна изолация", предупреди Зеленски.

Вероятно основна тема в дневния ред на срещата през ноември в Бали ще бъде световната продоволствена сигурност в контекста на войната в Украйна.

Сергей Шойгу докладва важна информация на руския президент Владимир Путин от фронта в Украйна

Руският президент Владимир Путин съобщи, че възнамерява да участва във форума на Г-20, но все още не се знае дали ще го направи присъствено или чрез видео връзка.

Срещата на Г-20 е световен междуправителствен форум, който обединява 20-те най-големи световни икономики.