Белгийският висш съвет по заетостта предупреди, че ще са необходими повече усилия за постигане на целта, която правителството си постави, а именно заетост 80% до 2030 г., предупреждава доклад, публикуван на 4 юли.

Промените в Беглия от 1 юли - правила, изисквания, новини (ОБЗОР)

Консултативната група, съставена от експерти и представители от всички райони на Белгия, заявява, че има спешни проблеми, които трябва да бъдат решени, за да се постигне целта. „Искаме да изразим усещането за нужда от спешни мерки“, заявява заместник-председателят на Съвета, бивш министър Стивън Ванакере.

Въпреки рекордните нива на заетост в цялата страна след бързото възстановяване на Белгия от пандемията от Covid-19, все още има горещи проблеми на пазара на труда, които трябва да бъдат решени.

Белгия с поредно увеличение на такси - планират вдигане на цените за пропуските за паркиране

В доклада се отбелязва, че недостигът на професионалисти в жизненоважни области на икономиката е „притеснителен“. Много компании се борят да наемат персонал, особено за ключови области.

Неотдавнашно проучване, проведено от Брюкселската регионална агенция по заетостта, отбеляза, че има над 100 критични области, които се борят да наемат персонал.
Работодателите също се борят с уникалната белгийска система за индексиране на заплатите, която автоматично коригира доходите спрямо инфлацията и други икономически фактори.

Най-важното е, че докладът заключава, че при сегашното темпо, Белгия ще пропусне целта си за 80% заетост през 2030 г. В момента са постигнати около 70%, а експертите смятат, че Белгия ще успее да достигне 73,5% до 2027 г. при настоящите условия.
За да се коригира все по-бавният ръст на заетостта, съветът предлага предприемане на незабавни реформи на пазара на труда, като данъци върху заетостта, за да станат позициите по-привлекателни.