НАТО обяви Русия за "най-значителната и директна заплаха" за мира и сигурността на страните членки на Алианса. Това се казваше в декларацията на лидерите на държавите членки, която беше представена по време на срещата на върха в Мадрид.

Тя се провежда на фона на руската военна инвазия в Украйна, която започна на 24 февруари. Сред основните теми са отговора на руската агресия срещу Украйна, бъдещото приемане на Швеция и Финландия и очертаването на приоритети за следващото десетилетие.

Йенс Столтенберг: Силите са в повишена готовност заради огромния риск от инвазия

"Директна заплаха" замени старото определение - "стратегически партньор", с което Русия се споменаваше в концепцията на Алианса след разпадането на Съветския съюз.

В декларацията от срещата на върха се посочваше още, че войната на Русия в Украйна е довела до изключително сериозно нарушаване на реда и сигурността в Европа след края на Студената война.

В декларацията от срещата пише също, че Китай е "заявил амбиции и принудителни политики, които застрашават" интересите на Алианса. В текста обаче Китай не е определен като "заплаха".

Китай с остро изявление към НАТО, страната предупреди Алианса заради изказване на Йенс Столтенберг

По време на срещата в Мадрид, Швеция и Финландия получиха покана за членство в НАТО. Това стана след като след дълги преговори и дебати, Турция вдига ветото си върху решението.

Американският президент Джо Байдън също съобщи, че САЩ ще увеличат военното си присъствие в Европа заради заплахата от Русия.

Алиансът заяви категорично, че ще увеличи военната си подкрепа за Украйна.