Руското министерство на отбраната заяви, че Русия е започнала денонощно наблюдение за засичане на ядрени взривове, предаде днес агенция Интерфакс, цитирана от Ройтерс, предаде БТА.

Наблюдението се извършва в техен новооткрит обект. Обектът е създаден специално за целта. Той е открит на 1 юни и има за задача да установява източниците на предизвикани от човешка дейност „геофизични смущения“, както и ядрени взривове.

ИЗВЪНДРЕДНО: Медведев със сериозно предупреждение, има вероятност да се стигне до Трета световна война

„От 1 юли 2022 г., с цел да бъде подсилен отбранителният потенциал на нашата страна, започнаха денонощни дежурства в Главния център за геофизично наблюдение“, каза министерството.

В резултат на руската инвазия в Украйна, отношенията между Москва и Запада се обтегнаха значително. Политиците и в Русия, и в САЩ открито говорят за опасност от ядрена война.

Путин: Нямаме лоши намерения към нашите съседи

През февруари руският президент Владимир Путин заяви, че поставя ядрените сили на страната в повишена готовност и посочи като основание за това си решение агресивните по негови думи изявления на лидерите от НАТО и икономическите санкции срещу Москва.