Украинският президент Володомир Зеленски заяви, че "Възстановяването на Украйна е "обща задача за целия демократичен свят". Той направи това в свое видеообръщение на конференцията в швейцарския град Лугано, чийто основен фокус беше следвоенното възстановяване на Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Около 40 страни участваха в конференцията.

От Кремъл с коментар за войната в Украйна: Запада саботира възможността за мирни преговори между Русия и Украйна

"Възстановяването на Украйна от войната ще бъде от полза за световния мир," добави още Зеленски.

Президентът на Швейцария Игнацио Касис откри "Конференцията за възстановяване на Украйна", чиято цел по думите на швейцарски дипломати е да бъде очертан план за възстановяването на Украйна след края на войната, предадоха от Асошиейтед прес.

Касис и украинският премиер Денис Шмигал, които бяха съвместни домакини на срещата, посрещнаха участниците в събитието, сред които бяха председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и британската външна министърка Лиз Тръс.

Шмигал обяви, че Украйна се нуждае от план за възстановяване на стойност 750 милиарда долара.

ИЗВЪНРЕДНО: Володомир Зеленски коментира участието на Украйна на срещата на върха на Г-20

Той изтъкна, че военните действия са нанесли на украинската инфраструктура сериозни щети на стойност над 100 милиарда долара. По думите на Шмигал, според украинското правителство, ключов източник на средства за плана за развитие трябва да бъдат конфискувани авоари на Русия и руски олигарси.

Урсула фон дер Лайен каза, че ЕС ще се заеме със създаването на платформа за реконструкция, посредством която ще бъдат координирани усилията за възстановяването на Украйна след края на войната с Русия, предаде Ройтерс. Чрез платформата ще се очертаят пострадалите сектори, които се нуждаят от инвестиции,

"Чрез платформата за възстановяване Европейската комисия ще може да предостави своя богат опит в управлението на програми,които комбинират реформи и инвестиции", заяви Фон дер Лайен. "Целта на Кремъл е военната, политическа и икономическа разруха на Украйна. Те искат да подкопаят самото съществуване на украинската държава. Ние не можем и няма да позволим това да се случи", каза още тя.