Френският президент Еманюел Макрон заяви, че трябва да бъде се стигне до успех в преговорите за съживяване на ядреното споразумение, подписано през 2015 г. между световните сили и Иран, като се вземат предвид интересите на регионалните партньори, включително Израел, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

ИСТОРИЧЕСКО: САЩ изпревари Русия по внос на газ към Европа за пръв път, съобщиха от МАЕ

„Трябва да защитим това споразумение. И да вземем предвид интересите на нашите приятели в района, преди всичко на Израел", заяви Макрон пред журналисти на обща пресконференция с израелския премиер Яир Лапид.

Лапид подкани Макрон да разгледа отново предложението от 2018 г. за нова сделка за иранската ядрена програма, като каза, че  дипломатическата безизходица на която сме свидетели, създава опасност от зараждането на оръжейна надпревара в Близкия изток.

„През 2018 г. Вие бяхте първият световен лидер, говорил за необходимостта от нова сделка с Иран“, каза израелският премиер, обръщайки се към френския президент.

Очаква се среща между държавният глава на Франция Еманюел Макрон и Владимир Путин

„Вие бяхте прав тогава и сте още по-прав днес“, каза Лапид. „Сегашната ситуация не може да продължава по този начин. Това ще доведе до ядрена оръжейна надпревара в Близкия изток, която би заплашила световния мир“, заяви той.

Макрон не коменитра изказванията си от 2018 г., направени преди тогавашният американски президент Доналд Тръмп да изтегли САЩ от ядрената сделка, известна като Съвместен всеобхватен план за действие (СВПД).

„Бих искал отново да Ви напомня за нашето желание да приключим преговорите за възобновяване на спазването на СВПД колкото се може по-скоро“, заяви Макрон.

„Ние сме съгласни с Израел, че това споразумение няма да бъде достатъчно за ограничаване на дестабилизиращите дейности на Иран,но аз продължавам да съм по-убеден от всякога, че един Иран, който би бил на прага да стане ядрена (сила), може да действа по още по-опасен начин“, каза той.