Британският министър-председател Борис Джонсън каза,че няма да подаде оставка, макар да беше призован от министрите, пристигнали в резиденцията му на "Даунинг стрийт", и заяви, че ще "продължи борбата", съобщи телевизия Sky News, като се позова на високопоставен източник от резиденцията.

Според телевизията ръководителят на Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство Прити Пател, един от основните съюзници на Джонсън, е била сред тези, които са призовали министър-председателя да се вслуша в преобладаващото мнение на консерваторите и да се оттегли от поста си Към нея се присъединиха новият канцлер Надим Захауи, министърът на правосъдието на Уелс Саймън Харт и министърът на транспорта Грант Шапс.

Борис Джонсън с решителни мерки срещу Путин

Би Би Си съобщава, че лидерът на Шотландската национална партия Йън Блекфорд е заявил, че Джонсън "опорочава демокрацията" във Великобритания и ако не подаде оставка по собствено желание, ще бъде "разкрит".

В същото време министърът на цифровизацията, културата, медиите и спорта - Надин Дорис заяви, че остава привърженик на Джонсън, като подчерта, че много колеги я подкрепят. "Борис Джонсън иска да продължи да се бори. Той вярва, че около него има достатъчно хора, за да продължи да работи", казва тя пред Би Би Си.

Bank of England с предупреждение към хората в Обединеното кралство: През 2022 г. ще продължи покачването на цените

Повече от 30 души са напуснали правителството на Джонсън през последните два дни на фона на скандал, в който е замесен Крис Пинчър, заместник-главен организатор на управляващата Консервативна партия в Камарата на общините. След като в елитния лондонски клуб на консерваторите "Карлтън" в Пикадили той се напива и нарушава обществения ред, става ясно, че при назначаването на Пинчър на висши партийни и правителствени постове Джонсън е знаел, че преди това той е бил обект на парламентарно разследване за тормоз. Пинчер признава за стореното и подава оставка. Джонсън се извини на избирателите за назначението си.