Генерал-лейтенант Сергей Умнов, съветник на руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев, е задържан по обвинение в злоупотреба със служебното положение, съобщи Би Би Си.

"Трима генерали от Санкт Петербург са заподозрени по това наказателно дело. Колоколцев не коментира ситуацията," отбелязаха от британската медия.

Владимир Путин действа безкомпромисно, спешно нареди арестите на шефове на ФСБ

Умнов е задържан в Москва и отведен в центъра за временно задържане на улица "Петровка" 38. Това съобщиха за ТАСС от Московския център за Обществената комисия за наблюдение (ОКН), чиито наблюдатели са го посетили в центъра за задържане. "Генералът каза на наблюдателите, че е обвинен в злоупотреба с власт. Той не се признава за виновен", се казва в информацията.

57-годишният генерал е работил в Санкт Петербург, където от март 2012 г. до февруари 2019 г.  е бил началник на главното управление на МВР за града и региона. След като напуска този пост, става помощник на руския вътрешен министър Владимир Колоколцев.

Масови арести заради демонстрации в подкрепа на Украйна и против инвазията в 15 града

От 2013 г. става генерал-лейтенант на полицията, а от 1986 г. работи в службите.

Няколко ръководители на главното управление на МВР за Санкт Петербург и Ленинградска област са задържани в рамките на наказателно дело за злоупотреба със служебно положение, потвърди руското МВР.

Умнов отхвърли обвиненията и изрази  "пълно несъгласие с това, в което е обвинен, като нарече всичко това глупост и абсурд", заяви пред Интерфакс Ева Меркачова, член на московската ОКН.

От медиите съобщават и за обиски на Алексей Семьонов, началник на Държавното управление на пътната полиция в Санкт Петербург и Ленинградска област.

Местното издание 47news предполага, че обиските са свързани с наказателно дело за злоупотреба със служебно положение, чието начало е било през 2020 г.