Президентът на Украйна - Володимир Зеленски, уволни днес посланика на Украйна в Германия Андрий Мелник, както и посланиците на Киев в още няколко страни, предаде Ройтерс, позовавайки се на уебсайта на президентството.

В указ, в който не се посочва причина за тази стъпка, Зеленски обявява уволняването на посланиците в Германия, Индия, Чехия, Норвегия и Унгария. За момента не е ясно дали на освободените дипломатическите представители ще бъдат предложени нови работни места.

Украйна в търсене на помощ и оръжия от съюзниците си

Володимир Зеленски изрично бе призовал дипломатите си да работят за привличането на международна подкрепа и военна помощ за Украйна, докато тя се опитва да се отблъсне започналата на 24 февруари руска инвазия.

Отношенията между Киев и Германия, държавата с най-голямата икономика в Европа и която разчита в доста голяма степен на руски енергийни доставки, са особено чувствителна тема. Понастоящем между двете страни има напрежение във връзка с произведена в Германия турбина, която се намира в Канада за извършването на дейности по поддръжката й. Германия иска Отава да върне турбината на руския газов гигант "Газпром", за да може да снабдява с газ Европа. Киев призова Канада да задържи турбината, заявявайки, че изпращането й в Русия би било нарушение на наложените на Москва санкции.

ИЗВЪНРЕДНО: Володимир Зеленски с ново нареждане към украинската армия

Мелник придоби известност с многократните си настоявания за повече подкрепа за Киев от страна на германското правителство с изпращането на по-тежко въоръжение, припомня ДПА. Наскоро посланикът получи сериозни критики, тъй като защити лидера на украинските националисти - Степан Бандера, ръководил организация, отговорна за етническото прочистване и избиването на десетки хиляди поляци по време на Втората световна война. Позовавайки се на украински източници, някои германски медии, сред които в. "Билд" и "Зюддойче цайтунг", съобщиха, че Мелник ще бъде прехвърлен на работа в украинското външно министерство.