Канада реши да върне на Германия ремонтирана турбина, която е необходима за "Северен поток 1" и може да помогне за осигуряване на непрекъснати енергийни потоци, докато Европа не прекрати зависимостта си от руския газ, съобщи канадският министър на природните ресурси, предаде Ройтерс.

От Министерствата на енергетиката и на външните работи на Украйна пък заявиха, че решението е равносилно на приспособяване на санкциите, наложени на Москва, "към капризите на Русия" и призоваха  да бъде отменено.

Лидерите на Г-7 се надсмиват на Владимир Путин

Канадското правителство посочи в изявление в събота, че издава "ограничено във времето и подлежащо на отмяна разрешение" за освобождаване от санкциите срещу Русия на турбини и също така обяви нови мерки срещу Москва в отговор на нахлуването ѝ в Украйна на 24 февруари.

Миналия месец Русия се позова на забавеното връщане на турбината, която германската компания Siemens Energy е обслужвала в Канада, като причина за намаляването на потоците от газ до 40% от капацитета на газопровода "Северен поток 1" от  Русия към Германия.

Русия предупреждава за „катастрофални“ последици, ако Западът забрани вноса на петрол

Не е ясно колко време ще отнеме връщането на турбината.

В изявлението на Siemens Energy от днес се казва, че компанията работи за възможно най-бързо доставяне на турбината на газопровода "Северен поток - 1".

От Кремъл заявиха в петък, че ще увеличи доставките на газ за Европа, ако турбината бъде върната.

В допълнение към специалното разрешение за турбината, Канада заяви, че ще разшири санкциите срещу руския енергиен сектор, за да попадне под ударите и индустриалното производство.

Говорител на германското правителство заяви, че Германия приветства "решението на нашите канадски приятели и съюзници".