Джо Байдън отправи призив към американските граждани, които са несъгласни с решението на Върховния съд, с което бяха отменени конституционните гаранции за правото на аборт, да продължат да протестират.

"Продължавайте да протестирате и да изразявате гледната си точка. Това е наистина изключително важно", каза Байдън, цитиран от пресцентъра на Белия дом. Президентът отговори на въпрос какво ще каже на участниците в масовата демонстрация, която се проведе пред сградата на американската администрация предишния ден.

Протести и силен граждански отзвук след съдбоносното решение на САЩ да премахне конституционната защита за абортите

Президентът заяви, че е помолил екипа си да прецени дали има право да наложи извънредно положение в здравеопазването след решението на Върховния съд относно абортите.

Върховният съд, който е под контрола на консерваторите, преразгледа прецедента по делото "Роу срещу Уейд" от 1973 г. и реши да отмени конституционните гаранции за правото на прекъсване на бременност и позволи на отделните американските щати сами да регулират законите по този въпрос. Почти половината от общо 50-те щата планират да забранят или поне сериозно да ограничат абортите на своя територия. Досега американските власти нямаха правото да регулират прекъсването на бременността през първия триместър, а през втория триместър административната намеса е била разрешена само в интерес на запазването на здравето на майката.

Джо Байдън с извънредно обръщение към нацията

Байдън определи решението на Върховния съд относно липсата на конституционно право на аборт като ужасяващо и заяви, че американските мъже, а не само жените, ще усетят колко сериозни ще са последиците от него.