Хиляди украинци са станали жертви на руските ракетни атаки от 24 февруари насам. Въпреки това президентът на Русия Владимир Путин твърди, че неговите войници не атакуват цивилни цели. Обаче фактите показват точно обратното.

Истината е, че хиляди украинци са убити, след инвазията на Русия на 24 февруари. Всеки ден се появяват нови и нови картини на разрушени цивилни територии. Украинският народ е отчаян.

Путин, както и неговото правителство продължават да настояват, че не атакуват цивилни цели. Но журналисти, неправителствени и политически организации постоянно доказват обратното.

Руската армия с важно съобщение относно действията в Украйна

"Виждаме ясен модел на нарушения на международните хуманитарни закони, предназначени за защита на цивилното население", посочи Волфганг Бенедек пред "Deutsche Welle".

Бенедек ръководи разследвания на възможни нарушения на МХП (международните хуманитарни права) в Украйна за Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Той нарече твърденията на Москва, че нейните войски не атакуват цивилни цели, "откровена лъжа".

Украйна в търсене на помощ и оръжия от съюзниците си

От Организацията на обединените нации (ООН) са документирали 4731 загинали и 590 ранени украински цивилни граждани между 27 февруари и 27 юни, въпреки че според организацията реалният брой на загиналите вероятно е много по-висок.

Международната група за разследвания "Bellingcat" също документира руски нападения в Украйна от началото на войната.

"Наблюдаваме големи разрушения на гражданска инфраструктура, както и на ранени и загинали цивилни граждани", заяви Ник Уотърс, ръководител на разследванията в областта на правосъдието и отчетността в "Bellingcat".