Бил Гейтс съобщи, че възнамерява да дари "практически цялото" си състояние на своята благотворителна фондация. Той заяви, че това ще стане постепенно и с времето името му ще слиза все по-надолу в списъка с най-богати хора и накрая ще изпадне от него, съобщиха от Fox Business.

Към момента, Гейтс е четвъртият най-богат човек в света, като според изчисление на Forbes, общото му състояние възлиза на 129 млрд. долара. Само 8 души в света имат над 100 млрд. долара.

Бил Гейтс с нов коментар за ваксинацията и пандемията

Гейтс не е известен с тенденция за грандиозни покупки, но това не означава, че е правил някои сериозни инвестиции. Той притежава имение за 125 млн. долара в щата Вашингтон и къща за 43 млн. долара в Калифорния. На името му има още частен самолет и колекция от автомобили. Милиардерът е смятан и за американецът с най-много притежавани земи - над 1000 кв. км. из САЩ.

Той уточни че не е единственият дарител на фондацията "Бил и Мелинда Гейтс". 

"Макар тя да носи нашите имена, половината от ресурсите идват от Уорън Бъфет. Неговата невероятна щедрост е една от основните причини фондацията да да има толкова амбициозни цели. Никога няма да мога да изразя с думи колко съм благодарен за неговото приятелство и съвети", пише Гейтс.

Съоснователят на "Майкрософт" Бил Гейтс се зарази с COVID-19

Милиардерът допълни още, че фондацията му ще увеличи годишните си разходи от 6 млрд. на 9 млрд. до 2026 г. Той ще инвестира още 20 млрд. долара от средствата си, за да помогне на фондацията.

"Имам задължение да върна моите ресурси на обществото по начини, които да имат най-голям ефект за намаляване на страданията и подобряване на живота. Надявам се, че и други притежатели на големи състояния и привилегии ще направят същото", коментира Гейтс.