"Посланието ми е да харчим повече за отбрана, защото жестоката действителност е, че живеем в опасен свят. ", това бяха думите  днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в изслушване пред комисията на Европейския парламент по външни работи, предаде БТА.

"Ако Украйна загуби войната, заплахата е за нас, ставаме още по-уязвими на руската агресия.", допълни той

ИЗВЪНРЕДНО: Йенс Столтенберг обяви историческо решение за НАТО, Алиансът се разраства

"След събитията в Буча, да не се реагира, противоречи на моето разбиране какво е съседството и приятелството с Украйна. Да, това има цена, но да не се действа и да оставим тази жестокост да продължи и да я поощряваме, е по-скъпо," обобщи той.

Той обясни, че цялостната инвестиция в отбраната е за доброто на всички и допълни: 

"Дори да не подкрепяте морално Украйна, поддръжката (за Киев) е в интерес на вашата сигурност.Това има цена, включително с последиците от наложените санкции. Иначе по-късно цената ще бъде по-голяма. Ние плащаме с пари, а украинците всеки ден заплащат с живота си. Да спрем да се оплакваме," призова Столтенберг пред евродепутатите.

Генералният секретар на Алианса припомни също, че "НАТО не е част от войната в Украйна, подкрепяме Киев, без да участваме пряко в боевете."

Китай с остро изявление към НАТО, страната предупреди Алианса заради изказване на Йенс Столтенберг

"Никой не може да предвиди кога войната ще свърши, но колкото повече подкрепа осигуряваме на Киев, толкова повече расте вероятността тя да приключи при приемливи за украинската страна условия, допълни Столтенберг. Наше задължение е да помагаме за самоотбраната на украинците," добави генералният секретар.

Той отбеляза, че 42 хиляди съюзнически бойци са под прякото командване на алианса в Източна Европа.

"Общото между ЕС и НАТО е все повече," заяви Столтенберг.

По неговите думи сигурността е най-важна в международните търговски отношения. Генералният секретар даде пример с опита на Китай "да овладее" далекосъобщителните мрежи от пето поколение (5G). 

"Притеснени сме от руското и китайското присъствие на Западните Балкани," посочи още генералният секретар.