В Истанбул беше подписано споразумение по плана на ООН за деблокиране на износа на украинско зърно в условията на война и за разрешаване на Русия да изнася зърно и торове, съобщават от „Хюриет“.

Церемонията по подписването се състоя в двореца Долмабахче в Истанбул и на нея присъстваха генералният секретар на ООН Антонио Гутериш и турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Споразумението ще позволи най-после да се възобнови безопасното транспортиране на селскостопански продукти от черноморските пристанища.

Освен деблокирането на зърнения износ от Украйна, споразумението включва и износа на зърно и торове от Русия. Предвижда се в Истанбул да започна създаването на координационен център за експортните доставки с участието на представители на ООН, Турция, Русия и Украйна.

ИЗВЪНРЕДНО: Засилени проверки на украинското зърно в България

Миналата седмица украински и руски представители постигнаха в Истанбул принципно споразумение по плана. Той предвижда съвместен контрол на корабите, когато те потеглят от и пристигат в черноморски пристанища, както и механизъм за подсигуряване на сигурността по морските пътища.

Според турски източници меморандумът съдържа три точки, които се отнасят до износа на около 25 милиона тона зърно, чакащо на украинските пристанища.

Киев обаче отказа да подпише пряко споразумение с Москва.