Министър-председателят на Обединеното кралство, който се очаква да напусне позицията си в началото на септември Борис Джонсън връчи международната награда "Уинстън Чърчил" на президента на Украйна Володимир Зеленски.

Церемонията по награждаването се състоя в резиденцията на Джонсън на "Даунинг стрийт", а Зеленски се включи в нея чрез видеовръзка, се съобщава в изявление на канцеларията на британския премиер.

"Демонстративната Ви непокорност, достойнството Ви, неизчерпаемото Ви чувство за хумор трогнаха милиони хора. Вие се превърнахте в символ на героизма на украинския народ", заяви Джонсън, връчвайки наградата от името на Международното дружество на Чърчил.

"Знам, че вдъхновена от Вашето лидерство, Украйна не само може да победи, но и ще победи, а когато този ден дойде, а той ще дойде, Украйна ще се възроди и ще заеме мястото си на свободна и независима страна", каза Джонсън.

Брожения на "Даунинг Стрийт": Борис Джонсън отказва да подаде оставка

В своето обръщение, Зеленски отбеляза, че победата на Украйна ще бъде възможна само ако западните съюзници "продължат да доставят достатъчно и ефективни, модерни оръжия", така че украинските сили да могат да ги използват, за да "сломят нападателния потенциал на Руската федерация".

В интернет страницата на Международното дружество "Чърчил" се казва, че наградата, която Зеленски получи, се присъжда на хора, които са "демонстрирали изключителни лидерски качества, характерни за военния лидер сър Уинстън Чърчил".

Сред носителите на престижната награда са принц Чарлз Уелски, британските премиери Маргарет Тачър и Джон Мейджър, както и държавните секретари на САЩ Мадлин Олбрайт и Джеймс Бейкър.