Великобритания съобщи днес, че въвежда санкции срещу представители на самопровъзгласилите се "народни републики" в Източна Украйна и срещу 29 областни управители в Русия, предадоха от Ройтерс.

В списъка със санкции на Великобритания бяха включени общо 42 нови имена, сред които тези на руския правосъден министър и на един негов заместник, както и двама племенници на олигарха Алишер Усманов, който бе санкциониран от британските власти през март.

"Ще продължим да въвеждаме строги санкции срещу онези, които се опитват да легитимират незаконното нахлуване на Путин, докато Украйна надделее", заяви британската външна министърка Лиз Тръс, която е фаворит да стане приемник на Борис Джонсън на премиерския пост.

Защо Швейцария не налага санкции на Русия?

От външното министерство на Великобритания поясниха, че активите на премиера на Донецката "народна република" (ДНР) Виталий Хоценко и на вицепремиера на Луганската "народна република" Владислав Кузнецов (ЛНР) във Великобритания са замразени и че те нямат право да стъпват на британска територия.

До този момент, правителството в Лондон е санкционирало над 1100 физически лица и над 100 юридически лица от Русия. Сред тях са и едри бизнесмени и големи компании, както и изтъкнати политици.

Британското правителство, в координация с ЕС, е санкционирало също две групи на сирийци. Едната вербува сирийци да се бият на руска страна в Украйна, а другата подкрепя режима в Дамаск.