Своите танкове Т-72 ще дари на украинската армия РСМ, като същевременно планира да модернизира армията си по стандартите на НАТО.

Такова изявление дадоха от Министерството на отбраната на Сверена Македония за Vesti.mk.

Те казаха още, че танковете ще бъдат доставени, след като бъдат модернизирани.

„Съгласно решенията, взети от правителството, Република Северна Македония на няколко пъти дари военно оборудване на Украйна, в съответствие с нейните искания и нужди и в координация със съюзниците от НАТО”, посочиха от македонското министерство на отбраната.

Президентът Володимир Зеленски се закани: Няма да спрем, докато не освободим и последния метър от нашата земя

Броят на танковете, които ще бъдат дарени, не е уточнен, но се подчертава, че те принадлежат към така нареченото „трето поколение” , произведени в СССР през 70-те и 80-те години на миналия век.

Към момента Северна Македония разполага с 31 танка Т-72 съветско производство. Те са получени като част от помощта, предоставена от Русия през 2000 г. по време на конфликта с албанските сепаратисти.

„Северна Македония в предстоящия период ще извърши трансформация, т.е. разформироване на танковия батальон и ще подходи към създаването на модерни способности и капацитет на армията”, заявиха от македонското министерство на отбраната, добавяйки, че доставката на леки бронирани превозни средства е в ход, в съответствие със споразумението с правителството на САЩ.