Иран разполага с техническа възможност да произведе атомна бомба, но няма намерение да го прави, заяви Мохамед Еслами, ръководител на организацията за атомна енергия на страната, според полуофициалната информационна агенция Fars, цитирана от Reuters. 

Еслами повтори коментарите, направени от Камал Харази, старши съветник на върховния лидер Аятолах Али Хаменей, през юли.

Забележките на Харази се равняват на рядко срещано предположение, че Ислямската република може да има интерес към ядрени оръжия, които тя отдавна отрича да търси.

От "Дойче Веле" с категорично изявление: Путин лъже относно бомбардировките в Украйна

"Както спомена г-н Харази, Иран има техническата възможност да създаде атомна бомба, но такава програма не е на дневен ред", каза Еслами.

Иран вече обогатява уран до 60% чистота, което е далеч над ограничението от 3,67%, определено в рамките на вече разваленото ядрено споразумение на Техеран със световните сили от 2015 г. Уран, обогатен до 90%, е подходящ за ядрена бомба.

През 2018 г. бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се отказа от ядрения пакт, според който Иран ограничи работата си по обогатяване на уран - потенциален път към ядрено оръжие - в замяна на облекчаване на международните икономически санкции.