Китай осъди строго американското посещение на най-високо равнище в Тайван за последните 25 години, а председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси приветства самоуправляващия се остров като “едно от най-свободните общества в света“ в днешната си реч пред парламента в Тайпе, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Пекин показа гнева си във връзка с присъствието на Пелоси на острова, смятан от Китай за част от неговата територия със започване на военна дейност в околните води, извикване на американския посланик в Пекин и обявяване, че преустановява селскостопански внос от Тайван.

Пелоси пристигна в Тайпе късно снощи на необявено, следено отблизо посещение и каза, че то показва непоколебимия ангажимент на САЩ към демокрацията в Тайван.

В словото си пред парламента днес Пелоси похвали президентката Цай Ингвен, подозирана от Пекин, че се стреми към официална независимост, което е „червена линия“ за Китай.

„Благодарим ви за вашето лидерство. Искаме светът да оцени това“, каза Пелоси и призова за засилено междупарламентарно сътрудничество.

САЩ с опасения от военни провокации на Китай, напрежението се покачва заради визитата на Пелоси в Тайван

Пелоси обави още, че ново американско законодателство, целящо засилване на производството на чипове, за да се конкурира с Китай, предлага по-голяма възможност за икономическо сътрудничество между САЩ и Тайван.

Китайското външно министерство каза, че посещението на Пелоси сериозно уврежда мира и стабилността в Тайванския проток, оказва тежко въздействие върху политическата основа на китайско-американските отношения и сериозно нарушава суверенитета и териториалната цялост на Китай.

Държавната глава на Тайван Цай благодари на Пелоси за активните ѝ действия в подкрепа на Тайван в този критичен за тях момент и посочи, че островът няма да отстъпи пред лицето на засилените военни заплахи.