Министър-председателят на Япония Фумио Кишида каза, че китайските военни учения, насочени срещу Тайван, представляват „тежък проблем“, който застрашава регионалния мир и сигурност, след като пет балистични ракети, изстреляни в рамките на ученията, се приземиха в японската изключителна икономическа зона, предаде Асошиейтед прес. 

Кишида, който направи изявление след работна закуска с председателката на камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси и нейната делегация от конгресмени, каза, че изстрелванията на ракети „трябва да бъдат спрени незабавно“.

ИЗВЪНРЕДНО: Китай отново предупреди САЩ, че "ще платят цената", ако Нанси Пелоси посети Тайван

От Китай твърдят, че Тайван е част от неговата територия и е заплашвал, че ако се наложи ще го анексира със сила, нарече провокация посещението на Пелоси на самоуправляващия се остров по-рано през седмицата. А вчера започна военни учения, в които са включени тренировки за изстрелване на ракети в шест зони около Тайван. Това са най-големите военни маневри на Китай от средата на 90-те години.

Японският министър на отбраната Нобуо Киши каза, че пет ракети са се приземили вчера в японската изключителна икономическа зона край Хатерума – остров южно от главните острови на Япония. Министърът каза, че Япония е протестирала пред Китай, защото ракетите заплашват японската национална сигурност и живота на японците.