Възможно е нивото на река Рейн да падне под критични минимум тези дни, предупредиха германските власти, и да затрудни изключително много превоза на стоки, включително на въглища и бензин, в момент, когато Европа е в плен на суша и енергийна криза, предаде Асошиейтед прес.

"Това в особена степен важи за Рейн, чието плавателно стеснение при Кауб е с много ниско ниво на водата, но то остава проходимо за по-малки кораби", каза Тим Александрин, говорител на германското транспортно министерство.

Предвижданията са, че утре сутрин нивото на реката при град Кауб ще падне под отметката от 40 сантиметра и ще продължи да спада и през уикенда, съобщиха властите. Въпреки че това все още е над рекордния спад до 27 сантиметра през октомври 2018 г., много от по-големите кораби може да срещнат трудности при преминаването на този участък, който се намира по средата на Рейн между Майнц и Кобленц.

Германия: На думите на Путин може да се вярва, колкото в Дядо Коледа

"Положението е доста драматично, но все още не чак толкова, колкото през 2018 г.", каза Кристиан Лоренц, говорител на германската логистична компания Ха Ге Ка (HGK).

Сухото време, което се задържа няколко седмици в Европа намали сериозно нивото на едни от най-големите ѝ водни пътища, което се превърна в истинско главоболие за германските заводи и електроцентрали, които са силно зависими от доставките по вода, а това прави забавянето на икономическия растеж все по-вероятно, посочва Асошиейтед прес.

По тази причина в Германия превозването на стоки по вътрешните водни пътища е много по-важен, отколкото за много други западноевропейски страни, отбелязва компанията за икономически анализи "Кепитъл Икъномикс" (Capital Economics).