Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш  призова днес за прекратяване на военните действия около комплекса на украинската Запорожка АЕЦ докато Москва и Киев се обвиняват взаимно за подновения обстрел в навечерието на специално заседание на Съвета за сигурност на световната организация, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Най-голямата АЕЦ в Европа беше завзета от Русия през март, след като нападна Украйна на 24 февруари. Централата все още работи с украински персонал, а украинската енергийна компания Енергоатом алармира, че районът е бил обстрелван пет пъти днес, включително в близост до площадката, където се съхраняват радиоактивни материали.

ИЗВЪНРЕДНО: Володимир Зеленски призова за незабавна реакция

Гутериш призова за изтеглянето на военните и военната техника и за гаранции, че те повече няма да бъдат разполагани там. Той призова Русия и Украйна да не вземат на прицел съоръжения в обекта или околния район.

"Обектът не трябва да бъде използван като част от каквато и да било военна операция. Точно обратното, наложително е постигането на спешно споразумение на техническо равнище за създаването на безопасен демилитаризиран периметър за гарантиране на сигурността на района," каза още Гутериш.

Щатите изказаха своята подкрепа за призивите за създаване на демилитаризирана зона около АЕЦ Запорожие, каза днес говорител на Държавния департамент.