С присъединяването си към антируските санкции, Швейцария е изгубила неутралния си статут, поради което не може да представлява интересите на Украйна в Русия. Това каза днес на брифинг заместник-директорът на департамента за информация и медии на руското външно министерство Иван Нечаев, цитиран от БТА.

Според него, Швейцария вече отдавна се е интересувала от мнението на Москва за възможно представляване на интересите на Украйна в Русия и обратно. "Пределно ясно отговорихме, че Швейцария, за съжаление, е изгубила статута си на неутрална държава и не може да бъде нито посредник, нито представител на интересите", каза Нечаев.

Сергей Лавров: Ако има Трета световна война, тя би била ядрена и разрушителна

"Фактът, че Берн, знаейки нашето мнение, продължи преговорите с Киев по въпроса за взаимното представителство, потвърждава, че интересите на Русия в действителност не го вълнуват. Това само укрепва нашата позиция за това, че за никакво представителство и посредничество на Швейцария не може да става и дума", добави руският представител.

Той посочи също, че Берн подкрепя правителството в Киев и участва в агресивната русофобска кампания, разгърната от Запада и Украйна. "Как при подобно поведение може да се предлага посредничество, представителство или други добри услуги е абсолютно неразбираемо", отбеляза Нечаев.

Пиер Ален Елчингер - говорителят на швейцарското външно министерство -  съобщи вчера пред ТАСС, че Швейцария е готова да представлява по молба на Украйна дипломатическите ѝ интереси в Русия, ако Москва даде съгласие за това.