Украинският президент Володимир Зеленски призова света да "реагира незабавно" по отношение на контролираната от Русия АЕЦ "Запорожие", предаде АФП.

Той призова международната общност да "реагира незабавно", за да принуди руските сили да напуснат окупираната атомна електроцентрала, която беше обстрелвана през последните дни.

"Целият свят трябва да реагира незабавно, за да прогони окупаторите от Запорожие. Само пълното изтегляне на руснаците ще гарантира ядрената безопасност на цяла Европа", заяви Зеленски в ежедневното си видеообръщение.

Предупреждение на Зеленски относно ядрена заплаха: Новият Чернобил може да е Запорожката АЕЦ

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за прекратяване на военните действия около комплекса на украинската Запорожка АЕЦ докато Москва и Киев се обвиняват взаимно за подновения обстрел.

Най-голямата АЕЦ в Европа беше завзета от Русия през март, след като нападна Украйна на 24 февруари. Централата все още работи с украински персонал, а украинската енергийна компания Енергоатом алармира, че районът е бил обстрелван пет пъти днес, включително в близост до площадката, където се съхраняват радиоактивни материали.