Еманюел Макрон подписа вчера от името на Франция протокола за ратифициране на присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО, който беше приет от френския парламент на 2 август, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

"Този суверенен избор на Финландия и Швеция ще направи възможно укрепването на тяхната сигурност пред лицето на настоящата заплаха в непосредствена близост и ще допринесе значително, предвид възможностите на тези двама партньори, за колективната позиция и за нашата европейска сигурност", се казва в изявление на Елисейския дворец.

ИЗВЪНРЕДНО: Русия затвърди позициите си, след като обяви, че Швейцария вече не е неутрална държава

Швеция и Финландия се отказаха от традиционния си неутралитет заради руското нашествие в Украйна, припомня АФП. Двадесет съюзнически страни "вече са ратифицирали протоколите", посочи по време на приемането им от френския парламент министърката на външните работи Катрин Колона.

За да влязат те в сила обаче е необходимо те да бъдат ратифицирани от всичките тридесет държави членки.

Турция обаче заплашва да "замрази" процеса, обвинявайки двете скандинавски страни в добронамереност към Кюрдската работническа партия (ПКК) и нейни съюзници, които Анкара смята за терористични организации.