Бившият държавен секретар Хенри Кисинджър от времето на управлението на президентите Ричард Никсън и Хенри Форд, заяви, че САЩ са на ръба на война с Русия и Китай заради проблеми, които отчасти са създали.

"Ние сме на ръба на война с Русия и Китай заради проблемите, които отчасти създадохме, без да имаме представа как ще завършат и докъде могат да доведат", каза Кисинджър в интервю за "Уолстрийт джърнъл".

"Не можете да кажете сега, че ще ги разделим (Русия и Китай - бел. ред.) и ще ги настроим едни срещу други. Единственото, което можете да направите, е да не нагнетявате напрежение и да създавате възможности, като за целта трябва да имате някаква цел", смята Кисинджър.

ИЗВЪНРЕДНО: Путин съобщи плановете си за отношенията между Русия и Северна Корея в писмо до Ким Чен-ун

Деветдесет и девет годишният дипломат говори по видеовръзка на Световния икономически форум в Давос през май. Още тогава той изтъкна необходимостта от започване на преговори за уреждане на конфликта в Украйна през следващите два месеца, преди отношенията между Европа и Русия да се влошат трайно.

От няколко западни медии изтълкуваха думите му като призив за отстъпки пред Русия и го разкритикуваха строго.

Кисинджър е роден през 1923 г. в Германия. Семейството му емигрира в Съединените щати през 1938 г., за да избяга от нацистите. Участва във Втората световна война като член на въоръжените сили на САЩ.