Множество държави от целия свят и ЕС призоваха за незабавно изтегляне на руските войски от окупираната Запорожка АЕЦ в Украйна, съобщи ДПА.

"Разполагането на руски военен персонал и оръжия в ядреното съоръжение е неприемливо и пренебрегва принципите за безопасност, сигурност и предпазни мерки, които всички членове на МААЕ (Международната агенция за атомна енергия) са се ангажирали да спазват", се казва в съвместно изявление на групата.

ИЗВЪНРЕДНО: ООН с нови искания относно АЕЦ "Запорожие"

Призивът беше отправен от името на всички страни от ЕС, както и от името на САЩ, Великобритания, Норвегия, Австралия, Япония, Нова Зеландия и други страни.

"Призоваваме Руската федерация незабавно да изтегли своите военни сили и целия друг неупълномощен персонал от Запорожката АЕЦ, нейната непосредствена околност и цяла Украйна, така че операторът и украинските власти да могат да възобновят своите суверенни отговорности в рамките на международно признатите граници на Украйна", се казва в изявлението.

"Това също така ще позволи на МААЕ да извърши проверката си" своевременно и при безопасни условия, добавят подписалите се страни.