Лидерите на Запада предупредиха Русия да не прави опити за анексиране на украински територии и препотвърдиха подкрепата си за Киев, който близо седем месеца е изправен срещу руската инвазия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Те проведоха видеоконферентна среща на инициативата "Кримска платформа",която обединява основните държави, подкрепящи Украйна. Инициативата беше създадена от Киев преди началото на войната на 24 февруари.

ИЗВЪНРЕДНО: Румен Радев с обръщение към Зеленски

Президентът на Франция Еманюел Макрон призова да не се показва "никаква слабост, никакъв дух на компромис" спрямо Русия.

"Ние осъждаме действията на Русия и няма да признаем никога каквито и да било опити за промяна на статута на някоя част от Украйна", каза германският канцлер Олаф Шолц. 

Борис Джонсън изрази опасения, че руският президент Владимир Путин "иска да направи с цяла Украйна това, което направи с Крим".

Джонсън, както и канадският му колега Джъстин Трюдо,обещаха да продължат с подкрепата си за Киев и със санкциите, наложени на Москва, докато Русия не сложи край на войната и не изтегли войските си.