Американският президент Джо Байдън обяви днес нова военна помощ за Украйна на стойност близо 3 милиарда долара, предаде БТА.

Това става в деня, когато страната, която вече шест месеца се бори срещу руската инвазия, отбелязва националния си празник - Деня на независимостта.

ИЗВЪНРЕДНО: Запада предупреди Русия да не се опитва да анексира територии, които пронадлежат на Украйна

Американският президент съобщи, че помощта ще позволи на Украйна да придобие системи за противовъздушна отбрана, артилерийски системи и боеприпаси за тях, дронове, радари и друго оборудване. Целта е да бъде "гарантирано, че ще може да продължи да се отбранява в дългосрочен план", предаде Асошиейтед прес.

За разлика от предишни пакети, новата военна помощ до голяма степен е предназначена да помогне на Украйна да гарантира своите средносрочни и дългосрочни отбранителни нужди, съобщиха служители, запознати с въпроса. Предишните доставки, повечето от които бяха осъществени съгласно президентските правомощия за изтегляне от запасите, бяха фокусирани върху непосредствените нужди на Украйна за оръжие и боеприпаси, и включваха материали, с които Пентагонът вече се е запасил, и които може да бъдат доставени за кратко време.