Според заместник-председателя на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, Русия е започнала своята специализирана военна операция в Украйна, за да избегне трета световна война.

"Специалната военна операция в Украйна се провежда за предотвратяване на трета световна война", е цитиран да казва бившият руски президент и премиер в петък.

Той смята, че такава щяла да избухне, ако Украйна получи покана за НАТО и след това започне военна операция срещу руска територия, пише руската агенция "Интерфакс".

Медведев даде за пример Библията, като казва, че "все пак ситуацията все още е управляема" и че "Апокалипсисът още не е дошъл и, надявам се, няма да дойде".

Украйна повдигна обвинения във военни престъпления срещу чеченския лидер Рамзан Кадиров

Той също така признава, че инвазията в Украйна е свързано и "със заплаха за жизнените интереси на Русия", като обяснява:

"Преговаряхме с украинците, във всеки случай се опитахме да преговаряме, и с европейците, и със САЩ, но тези преговори бяха неуспешни, никой не ни чу".

Медведев напомни, че САЩ и Европа са отказали да поемат ангажимент, че Украйна няма да влезе в НАТО, като са обяснили, че водят политика на отворени врати. 

Попитан дали Русия смята да прибегне до ядрени оръжия, Дмитрий Медведев заяви, че Москва засега не намира това за необходимо.