Александър Лукашенко съобщи, че военните самолети на страната са били модифицирани така, че да могат да пренасят ядрено оръжие в съответствие със споразумение, сключено с Русия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Той каза, че въпросното преоборудване е станало след срещата му с руския държавен глава Владимир Путин през юни, на която е получил предложение то да се извърши в руски заводи и да бъде предоставена помощ за обучението на пилоти.

"Мислите ли, че всичко това бяха празни приказки“, попита той пред журналисти и допълни, че работата по модифицирането на самолетите вече е приключила.

ИЗВЪНРЕДНО: Русия предприе категорични действия и блокира заключителната декларация на конференцията за преглед на Договора за неразпространение на ядрените оръжия

"Те трябва да разберат, че ако продължават да вървят към ескалация, никакви хеликоптери и самолети няма да ги спасят", предупреди беларуският държавен глава, цитиран от ТАСС.

Лукашенко не уточни колко точно самолета са били преоборудвани така, че да могат да носят ядрени бойни глави.

Тукашенко заяви по-рано тази година, че може в страната му могат да бъдат разположени ядрени оръжия, в случай, че САЩ и съюзниците им от НАТО направят същото в съседните на Беларус Полша и Литва.