В Гърция е в ход най-мащабната програма за въоръжаване в най-новата история на страната. През 2021 Атина е повишила разходите за отбрана от 500 млн. евро на 2.5 млрд. Тази година се очаква увеличение с една трета, разказва "Дойче веле". Защо?

Гръцката столица Атина преговаря с Вашингтон за покупката на 20 супермодерни "невидими" изтребителя F-35 и очаква оферта за още толкова. С това консервативното правителство на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис оповестява следващия кръг от най-голямата програма за въоръжаване в най-новата история на Гърция, пише в обширна публикация германският "Ханделсблат".

Владимир Путин увеличи числеността на руската армия

Още през 2021 година Гърция увеличи петкратно разходите си за отбрана - от 500 милиона евро на 2,5 милиарда евро, дадени за ново въоръжение. С това тя се изкачи до първото място сред страните от НАТО по разходи за отбрана спрямо БВП - с 3,82%, изпреварвайки дори САЩ, които дават за отбрана 3,52% от БВП.

Както посочва по-нататък "Ханделсблат", през тази година гръцкото правителство планира да увеличи с още една трета парите за ново въоръжение. Очевидно Атина не иска да оставя нищо на случайността в своя дългогодишен спор с Турция, която напоследък действа все по-агресивно. От десетилетия двете враждебно настроени съседки си оспорват икономическите зони и изключителните права в Източното Средиземноморие.

На въпроса защо страната му харчи толкова много за отбрана гръцкият премиер Мицотакис казва: "Защото имаме за съседка Турция, а не Дания."