Русия се подготвя за анексиране на окупирани части от Украйна чрез провеждането на референдуми, предаде ДПА.

Първият заместник-ръководител на администрацията на Кремъл Сергей Кириенко посочи вчера последните проучвания на общественото мнение, които показват, че в източните украински области Донецк и Луганск, известни с общото название Донбас, подкрепата за присъединяване към Русия е между 91 и 92 процента.

В наскоро окупираните Херсонска и Запорожка област подкрепата е между 75 и 77. Руският президент Владимир Путин редовно заявява, че ако хората покажат подкрепа за присъединяване към Русия, Кремъл ще отговори на исканията им.

ИЗВЪНРЕДНО: Владимир Путин с нов план за войната в Украйна

И все пак Москва няма пълен контрол върху всички области, за които намеква, че имат готовност да бъдат анексирани. Украйна все още владее големи части от Донецк и даде да се разбере, че готви контраофанзива в Херсон. 

Също така, много хора са скептични относно валидността на данните. Руският новинарски сайт "Медуза" неотдавна посочи, че според неговите проучвания съществува равномерно разпределение на гласовете – 30 процента подкрепят присъединяването към Русия, 30 процента са против, а останалите 30 на сто са без мнение.