Ситуацията на бойните полета в Украйна е много тежка. През последните два месеца, нито една от двете страни в конфликта не успява да настъпи значително.

За да оправдае това през юли руският президент Владимир Путин нареди забавяне на настъплението.

„Частите, които са участвали в активни бойни действия и са постигнали успех, победа, трябва да си починат и да увеличат бойните си способности”, заяви Путин.

Така наречената „оперативна пауза” приключи след седмица, но нищо съществено не се промени на бойните полета. Дори, докато си „почиваха”, руските части продължиха ежедневните си атаки срещу украинския фронт в Донбас, но без особени успехи.

В същото време така наречената „украинска контраофанзива” в Херсон също не регистрира някакъв значителен напредък.

Украйна се е фокусирала върху разрушаването на снабдителните линии и депа на руската армия чрез артилерийски и ракетни удари, и саботажи.

ИЗВЪНРЕДНО: Русия предприе категорични действия и блокира заключителната декларация на конференцията за преглед на Договора за неразпространение на ядрените оръжия

Русия пък постоянно опитва пробив чрез атаки в различни части от фронта, но без успех. Руската армия продължава и обстрела на цивилни обекти, тероризирайки украинското население. Целта е както деморализация на гражданите, така и нанасяне на икономически загуби на Украйна, която до голяма степен зависи от чуждестранната финансова помощ. 

Армията на Русия не разполага с достатъчно войници за мащабно настъпление, а украинската няма необходимото тежко въоръжение за контранастъпление.

Така че Путин се опитва да намери друго решение. На 25 август той подписа указ за увеличаване на числеността на въоръжените сили на Русия. Заповедта включва увеличаване на броя на бойния персонал със 137 000 души.

„В същото време се използват различни подходи, като т. нар. доброволчески батальони, резервни батальони, батальоните от т. нар. Боен армейски резерв, които сега във всяка област на страната набират войници, за да наваксат загубите, да повишат усилията си и да увеличат числеността на армията, която воюва в Украйна”, пояснява Скибицки.