От Кремъл днес призоваха международната общност да окаже натиск на Украйна да облекчи военното напрежение около Запорожката АЕЦ и обвини Киев, че излага на опасност цяла Европа на фона на предстоящата визита на представители на агенцията за ядрена безопасност на ООН, предаде БТА.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също така каза, че Москва не разглежда възможността за създаване на демилитаризирана зона около централата – нещо, за което САЩ настояват. По-рано заместник-ръководителят на руското министерство на външните работи Сергей Рябков заяви, че насърчаваната от Запада идея за установяване на демилитаризирана зона около Запорожката АЕЦ би довела до допълнително нарастване на риска, припомня ТАСС.

Песков отказа да отговори на въпрос дали Кремъл смята, че е възможно централата да бъде включена в руската електропреносна мрежа.

ИЗВЪНРЕДНО: Ще анексира ли Русия още украински територии?

"Това е технологичен въпрос. Не мога да ви кажа. Трябва да попитате нашите експерти", каза той.

Също така той заяви каза, че Русия ще осигури цялата необходима сигурност за мисията на МААЕ на украинската територия под неин контрол "предвид рисковете, които постоянно преобладават там и които са свързани с непрестанния обстрел на тази територия от украинска страна". Песков обаче уточни, че мисията на МААЕ ще пристигне в централата през контролираната от Киев зона. "Знаете, че навлизането в тази територия ще се осъществи от зоната, контролирана от украинските въоръжени сили. Там, доколкото разбирам, сигурността ще бъде осигурена от украинците", добави той.

И Русия, и Украйна отричат да са обстрелвали Запорожката АЕЦ през последните седмици, като в същото време обвиняват другата страна, че го прави, отбелязва Ройтерс.