Иран затвори сухоземната си граница с Ирак заради размириците там, избухнали след решението на влиятелния шиитски духовник Муктада Садр да се оттегли от политиката.

Поради същата причина бяха спрени международни полети до иракската столица, предаде Асошиейтед прес.

В съобщението на Иран по държавната телевизия за затварянето на границата като причина за решението се изтъкват "вълненията" и "комендантският час" в иракските градове. Иранските граждани са призовани да се въздържат от пътувания до Ирак, а иранските шиитски поклонници, които в момента се намират на иракска територия, да избягват всякакви пътувания между градовете.

Иранската столица Техеран обявява това в момент, когато милиони иранци се готвят да посетят Ирак за ежегодните поклонения на свещените за шиитите места там.

Американският президент Джо Байдън обяви рекорден до този момент пакет от военна помощ за Украйна

Кувейт призова гражданите си да напуснат съседен Ирак, а тези, които възнамеряват да пътуват дотам, да отложат плановете си заради избухналите улични сблъсъци между привържениците на враждуващите шиитски организации в Ирак, съобщи кувейтската държавна осведомителна агенция КУНА.

Малкото арабско кралство в Залива Кувейт има 254-километрова обща граница с Ирак.

Протестиращи, верни на духовника Муктада Садр, който вчера обяви, че се оттегля от политиката, събориха с въжета бетонните заграждания пред правителствения дворец и нахлуха вътре през портала му. Мнозина от тях проникнаха в луксозните салони и мраморни зали на двореца, където иракското ръководство заседава и провежда срещи с чуждестранни високопоставени представители. 

От началото на безредиците вчера са загинали най-малко 15 демонстранти.