Русия се сбогува с последния съветски лидер Михаил Горбачов.

Хиляди хора присъстваха на траурната церемония в Москва. Руският президент Владимир Путин не беше на церемонията поради ангажименти, но се сбогува с Михаил Горбачов в четвъртък.

Изпращането на съветския лидер беше без държавно потребение, но земният му път завърши с аплодисментите на хилядите присъстващи.

"Това е човек, който заслужава да бъде изпратен от народа. Той направи много", коментира руски гражданин.

Хората чакаха с часове, за да се сбогуват с човека, който промени Съветския съюз и Стария континент.

"Дойдох да се сбогувам, заради моите принципи. Сега много се говори колко свобода ни е дал Горбачов. Така че присъствието ни тук сега е символично. И като имаме предвид колко много хора дойдоха, според мен това говори много", споделя човек от присъстващите на церемонията.

Много руснаци, упрекват Горбачов за разпадането на Съветския съюз.

Владимир Путин не присъства нито на церемонията, нито на погребението, той се сбогува с Горбачов в четвъртък, часове след смъртта му в болницата.

В Колонната зала в Дома на съюзите, където бе проведена церемонията и караулът напомняха за държавно погребение. В тази зала са се провеждали траурните служби в памет на лидерите загубили живота си по време на Съветския съюз.

Сред присъстващите бяха бившият руски президент Дмитрий Медведев и журналистът Дмитрий Муратов. Посланиците на Съединените щати, Германия и Великобритания в Русия. Виктор Орбан беше единственият западен лидер, който изпрати Горбачов.

"Всичко, за което мечтаехме и се надявахме по време на управлението на Горбачов, сега е заровено в асфалта. И това е много тъжно. Сбогуването с него е сбогуване с нашите надежди", коментира един от присъстващите.

Михаил Горбачов беше погребан на гробището "Новодевиче" в Москва до съпругата си Раиса.