На територията на Арктика се намират приблизително две трети от руските петролни и газови находища. Но не само заради суровините и минералите там Далечният север може да стане арена на военни сблъсъци между Русия и НАТО, споделят от Дойче Веле. Възможните причини са следните:

Военните действия в Украйна неочаквано върна Канада на сцената на световната политика - и във връзка с енергоносителите, и по въпросите на отбраната. За това говорят красноречиво и неотдавнашните посещения в северната страна на германския канцлер Шолц и на генералния секретар на НАТО Столтенберг.

Украинският президент Володимир Зеленски с ново предупреждение към европейските лидери : Идва тежка зима

Войната в Украйна накара правителството в Отава да преразгледа бюджетната си политика. През юни то обяви, че през следващите 6 години ще вложи 4,9 милиарда канадски долари (около 3,8 млрд. щатски долара) за модернизирането на системата NORAD - Обединено командване на аерокосмическата отбрана на Северна Америка. В същото време шефът на НАТО заяви, че заради новите заплахи от Русия отбранителният съюз ще засили активността си в Арктика.

Възможен ли е военен сблъсък?

"Арктика е район, към който може да се разшири войната в Украйна", казва Йоран Свистек, съавтор на изследването „Русия в Арктика" на германската фондация „Наука и политика". Това е тъй нареченият spill over (когато дадени събития водят до възникването на други, които само на пръв поглед не са свързани помежду си). Експертът смята, че Арктика се е превърнала в място на възможна бъдеща конфронтация поради мащабната ѝ милитаризация, най-вече от страна на Русия. Едно военно стълкновение би могло да бъде причинено не непременно от съзнателни действия, а от човешки грешки или неразбиране на действията на противоположната страна, допълва Свистек.