Володимир Зеленски предупреди, че докато европейските лидери се опитват да намалят въздействието на високите цени на енергията ни очаква тежка зима и съобщи за украински успехи във войната, пише "Ройтерс".

Президентът на Украйна в своето среднощно обръщение благодари на своите сили, че са превзели две населени места на юг, както и трето населено място и околностите му на изток. Той каза, че е получил тези добри новини от военното командване и разузнаването.

След действията на Русия относно "Северен поток": Европа е изправена пред неизбежен режим на тока

Миналата седмица украинските сили започнаха контраофанзива на юг, главно в Херсонската област, която руските нашественици превзеха още в началото на войната. Докато украинците интензивно обстрелват противника в региона, руското командване е забранило на местното цивилно население да се придвижва и да прекосява река Днепър, съобщи днес украинският генерален. За последното денонощие противникът е нанесъл в Украйна 25 ракетни удара и над 22 удара от въздуха, се казва в съобщението, в което се потвърждава, че остава целта да бъде възвърнат контролът върху Донецката област на изток.

Зеленски предупреди  вчера европейците, че Москва се готви да им нанесе "решаващ енергиен удар" през следващите месеци. Някои анализатори казват, че недостигът на енергийни източници и увеличаването на разходите за живот може да отслабят подкрепата на Запада за Киев, посочи Ройтерс.