Турският президент използва изложението "Текнофест" през уикенда, за да изпрати заплахи към Атина.

 “Ей, гърци. Спомнете си историята. Ако продължавате в същия дух, ще плащате висока цена. Не забравяйте Измир!”, предупреди Ердоган. 

Реджеп Ердоган с тежки обвинения към Европейския съд за правата на човека

Президентът на Турция напомня за 9 септември 1922 г., когато турски войници навлизат в пристанищния град Измир, който по това време е окупиран от Гърция. След това арменските и гръцките квартали на града са опожарени. Според различни свидетелства турците плячкосват магазините и домовете на малцинствата. Много хора са убити, докато опитват да избягат. И до днес отвоюването на Измир е кошмарен исторически спомен за гърците. 

Ердоган не спря дотук. “Когато му дойде времето, ще направим необходимото. Някоя нощ ще дойдем.” Той повтори тази заплаха и преди да отпътува на обиколка из Балканите. Очевидно бе, че става дума за гръцките острови, част от които се намират само на няколко километра от турския бряг. Според Анкара те принадлежат на Турция. В понеделник турският всекидневник “Сьозджю” назова общо 20 острова, за които се твърди, че били окупирани от Гърция след 2004 година.