САЩ излязоха с изявлението, че разполагат с доказателства, че "стотици хиляди" украински граждани са били разпитвани, задържани и принудително депортирани в Русия в "поредица от ужаси", наблюдавани от служители на руското президентство, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Русия пък незабавно отхвърли твърдението като "фантазия", наричайки го последното изобретение в западната дезинформационна кампания.

Обвинението беше отправено по време на заседание на Съвета за сигурност, свикано от Съединените щати и Албания за обсъждане на руските "операции за филтриране".

Владимир Путин с поздрав към Ким Чен-ун

Обвинението касае украинци, които доброволно бягат от войната в родината си, и тези, които принудително са преместени в Русия, които преминават през поредица от пунктове за "филтриране", където се твърди, че отношението към тях варира от разпити, събиране на данни и претърсване до отделяне от другите, измъчване, изпращане в център за задържане в Русия, а някои никога повече не биват виждани. През юли Асошиейтед прес писа, че близо 2 милиона украински бежанци са били изпратени в Русия, много от тях чрез насилствено прехвърляне.

Посланичката на САЩ Линда Томас-Грийнфийлд заяви, че оценки от различни източници, включително руското правителство, сочат, че руските власти са разпитали, задържали и принудително депортирали между 900 000 и 1,6 милиона украинци. Тя каза, че те са изпратени в Русия, често в изолирани региони в далекоизточните ѝ области.

От своя страна пък, посланикът на Русия в ООН Василий Небензя обвини Запада, че се опитва да очерни страната му.