Спорът около островите в Егейско море между Гърция и Турция не стихват, като гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, отговори на заплахите на турския президент Реджеп Ердоган, че "може да дойдем внезапно някоя вечер".

"Тези, които ни казват, че ще дойдат някоя нощ при нас - ще ги очакваме в светлината на деня" - отговори Мицотакис, който е на пресконференция във Франция заедно с френският президент Еманюел Макрон в Елисейския дворец.

"Моята страна е добре запозната със съседните закани", допълни още гръцкият примиер, като отбеляза, че ще сподели с Макрон плановете си относно продължаващите заплахи на Турция в Егейско море и в Източното Средиземноморие.

"Силата на аргументите ни е на наша страна", заяви  Кириакос Мицотакис, като подчерта, че Гърция "държи вратите си затворени за предизвикателствата". След като беше заявил, че е готов за среща с Ердоган, днес той отново каза, че "Гърция има не само сили на възпиране, но и сила за сътрудничество".

Конфликтът между Атина и Анкара се изостря по повод взаимните обвинения на двете страни за неспазване на мирните договори подписани след Първата и Втората световна война.

Реджеп Ердоган обвини Гърция, че е "окупирала" островите и подкани Атина да не забравя поражението в гръцко-турската война през 1922г.

 Еманюел Макрон обяви своята подкрепа към суверенитета на Гърция, съобщава атинският вестник "Катимерини".