Украинските войски вчера разшириха превзетата от тях територия, като на места стигнаха до североизточната граница на страната и заявиха, че са пленили множество руски войници в рамките на светкавичното си настъпление, което принуди Москва бързо да изтегли силите си, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

От украинското военно разузнаване заявиха, че руските войски масово се предават,тъй като "разбират безнадеждността на положението си". Съветник на украинския президент заяви, че военнопленниците са толкова много, че започват да се свършват местата, където могат да бъдат настанени.

Украинският президент Володимир Зеленски категорично заяви, че не е готов да преговаря с Русия

Казаха също, че за 24 часа са освободили повече от 20 населени места.

"В някои райони на фронта нашите защитници достигнаха държавната граница с Руската федерация", заяви Олег Синегубов,губернатор на Харковска област. Руското министерство на отбраната призна за неуспеха, като през уикенда заяви, че войските му ще бъдат изтеглени от два района в тази област, за да се прегрупират в източната Донецка област.

В своето традиционно вечерно обръщение към нацията украинският президент Володимир Зеленски заяви, че от началото на септември силите му са освободили повече от 6000 квадратни километра в източната и южната част на страната.